Kat kebun banal tandan lagi tu....daun pisang pun byk stok dari kebun.....rezeki pisang....alhamdulillah.
KUIH SAGU PISANG LEMAK MANIS
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
11/2 cawan tepung beras. @ boleh letak 1 cawan tpg beras dan setengah cawan tepung gandum
1 1/2 cawan pisang berangan/lemak manis yang telah dilenyek
1 1/2 cawan sagu kecil (rendam dlm 15min, dibasuh dan toskan )
1 1/2 cawan kelapa parut putih (jika kelapa muda lagi lemak)
1/2 cawan gula perang / gula merah / gula pasir (secukup rasa)
2 1/2 cawan santan
Garam secukupnya
Daun pisang yang dilayurkan atas api secukupnya.
Cara-cara
Pisang di lenyek hingga hancur.
Masukkan tepung beras, sagu, gula dan kelapa parut gaul rata.
Tuangkan santan dan sedikit garam gaul sebati.
Biar seketika ~ 10 minit agar santan dapat meresap dalam sagu. (Adunan agak lembik).
Ambil daun pisang dan sapu sedikit minyak atasnya.
Tuang sedikit adunan dan bungkus seperti tapai/ kuih jongkong.Staplerkan / semat dengan lidi.
Kukus ~ 20 - 25 minit / hingga masak.
No comments:
Post a Comment