ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, April 19, 2016
Roti John sedap ala ZLC
Semalam meroti selepas seminggu cuti....buat roti panjang2 sbb memang plan nak buat roti john. Kononnya roti john ni menu untuk sarapan dan bekal sekolah....sekali gitu terlewat bangun jadi postponed la niat tu ke tengahari.....
Buat roti jon ni mudah....selain boleh guna sambal sardin, intinya tu boleh dipelbagaikan dengan ayam, daging, tuna juga.
Kali ni saya buat inti ayam....isi ayam terutamanya dibahagian dada kurang permintaan. Biasanya saya gunakan untuk buat nugget atau perencah mee dan nasi goreng atau inti karipap dan seumpamanya.
Roti John Ala ZLC
RESEPI ROTI ZLC
600 gm tepung high protien
5 gm improver
50 gm gula
6 gm garam
30 susu tepung
1 sb ovellete
60 gm mentega
11 gm yis
350 gm air ais
Satukan semua bahan kecuali mentega. Uli hingga sebati. Tambah mentega dan uli hingga doh licin dan elastik. Kalau guna BM, ikut instruction BM masing2.
Perap sejam. Tumbuk doh dan uli sedikit. Bahagikan doh ikit citarasa. Perap lagi hingga naik 3 - 4 kali ganda (saya biasa perap 2- 3 jam bergantung pada suhu)
Bakar selama 30 minit pada suhu 180 celcius atay hingga keperangan. Keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai.
Resepi Inti ayam ZLC
Kisar halus
2 bahagian dada ayam
2 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
2 inci halia
3 sb rempah kari (bancun dengan sedikit air hingga jadi paste)
3 sb cili kering kisar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Satukan semua bahan dan tumis hingga ayam masak. Saya tak guna air. Air dari ayam dan cili kisar tu dah cukup.
Bahan pelengkap ikut citarasa
Telur
Mayonis
Sos cili
Sos lada hitam
Parutan keju
Hirisan :-
Kobis
Cili merah
Tomato
Timun
Bawang
Daun sup dan bawang
Cara penyediaan
Belah 2 roti. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Masukkan inti ayam, hirisan cili, daun sup dan bawang jika suka dan kocok sebati. Panaskan pan dengan sedikit minyak. Tuang adunan telur dan ratakan saiz roti yg telah dibelah 2. Tangkupkan roti ke atas telur. Biarkan seketika hingga telur masak. Setelah masak, angkat roti dan letak atas pinggan. Letakkan hirisan sayuran pilihan. Paipkan sos dan taburkan cheese. Kapitkan roti dan sedia dimakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment