ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, April 21, 2016
Pulut mangga harum manis lajen
Penyakit berjangkit.....hahaha....komen rakan fb bila saya update status gambar pulut mangga sbb tergoda dengan post pulut mangga kawan. Memang....selalu jer berjangkit....ada jer masakan yg kawan post yg akan mempengaruhi yang lain2 untuk memasak....membeli...memakannya....hahahha
Pertama kali menikmatinya.....dengan mangga harum manis yg lajen tu...pergh.....fenin kefala pun belakang kira.
Pulut mangga @ ZLC
Utk pulut
1 cawan beras pulut (rendam dua jam kalau bukan pulut susu. Kalau pulut susu boleh masak terus tanpa direndam)
1 cawan santan cair
1 sb gula
1 sk garam
1 helai daun pandan disimpul
Satukan semua bahan dan tanak hingga masak.
Bahan lain
Mangga masak secukupnya - sejukkan didlm peti ais
Santan pekat secukupnya - sejukkan di dalam peti ais (kalau nak letak sedikit garam pun boleh)
Hidang pulut, hirisan mangga dan tuangkan santan pekat secukupnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment