Sejak ummi beli acuan untuk bento dua hari lepas, tak sabar-sabar anak2 nak bawa bekal ke sekolah. Excited bukan main. Sampaikan masa hantar diorang ke sekolah tadi pun teacher yang menyambut siap kata.....oooo ini la bento yang kyra sebut2 semalam.....

Disebabkan pagi ni nak masak dua tiga jenis masakan serentak, saya minta la bantuan kakak untuk tolong. Kalau tidak memang tak sempat....dah masak nak hias2 pulak....walaupun hiasannya ala kadar. Tak la secantik yang Jepun punya tapi ok la kan.....
Bento Citarasa Malaysia
Nasi lemak simple ZLC
3
cawan beras basmathi (basuh, rendam 30 minit dengan 4 cawan santan +
garam secukup rasa, 2 inci halia hiris dan daun pandan. Selepas rendam
terus tanak seperti biasa hingga masak.
Sambal sotong ZLC
1 kg sotong
1 kg sotong
1 senduk cili kering kisar
*2 biji bawang besar
*1/2 labu bawang putih
Minyak secukupnya untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai ketuk
1/2 cawan air asam jawa cair
*2 biji bawang besar
*1/2 labu bawang putih
Minyak secukupnya untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai ketuk
1/2 cawan air asam jawa cair

**** sesetengah orang suka sambal yang berminyak untuk kelihatan lebih
menarik tapi saya biasanya menggunakan minyak yang tidak terlalu banyak.
Cili kena masak betul2 hingga pecah minyak untuk menghilangkan bau cili
mentah dan kurang enak dalam sambal tumis nih.
Pelengkap hidangan
Telur dadar
Timun
Karot
No comments:
Post a Comment