Kuaw tiay bandung sotong sekor......kenapa namanya camtu....kenapa sekor padahal nampak cam lebih dari satu je dalam mangkuk tu.....haaaa mai sini nak jawab. Akak bagi nama tu sebab akak tak potong2 sotong tu....akak masukkan sekor2 dalam kuah bandung tu...tapi malas la nak tulis tajuk resepi tu panjang2....
Jom le cuba resepi akak ni...sedap tau...tak memyesal punya kalau citarasa kita sama.....😆. Kalau tak sama tak dapat la akak nak nolong yer...
Pe lagi...jom jengok resepi....
Kuaw tiaw bandung sotong sekor ala ZLC
400 gm kuaw tiaw
5 sb sos toram
5 sb sos cili
5 sb sos tomato
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
2 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
4 biji tomato masak ranum
15 biji cili kering (rendam/rebus hingga lembut)
Sayuran pilihan
Saya guna
kobis
Cendawan enorki
Karot
Perencah
Sotong - basuh bersih dan buang dakwatnya (kalau rajin buang kulit)
4 biji Telur
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos2 dan air secukupnya. Kacau rata.
Perisakan dengan garam secukup rasa. Kemudian masukkan sotong. Kacau rata. Pecahkan telur dan biarkan seketika. Masukkan sayuran dan kuay tiaw. Kacau rata. Biarkan seketika sehingga sayur masak. Tutup api dan hidangkan segera.
No comments:
Post a Comment