ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, April 30, 2016
Bubur sumsum
Minum petang. Lepas makan nasi arab tadi teringin pulak nak makan bubur sumsum. Daun pandan yg diambil dari rumah jiran tadi banyak.....memang sesuai benar untuk dijadikan perisa dan pewarna alami untuk bubur ni. Gula nisan dari terengganu pun baru jer diperbaharui stoknya.
Masih lagi menggunakan resepi sama yang pernah saya siarkan diblog ini dulu.
Bubur sumsum @ ZLC
Bahan2:
1 cawan tepung beras
2 sb tepung jagung
4 1/2 cawan santan (lagi pekat santan lagi lemak buburnya - nak lagi sedap kisar kelapa parut dengan beberapa helai daun pandan untuk mendapatkan aroma dan warna semulajadi)
1 sudu teh garam
Cara2:
Campurkan semua bahan2 tadi. Masakkan dengan api sederhana.
Kacau berterusan untuk mengelakkan adunan jadi berketul2 di dasar periuk. Apabila mendidih teruskan mengacau dalam 15 minit untuk memastikan tepung benar2 masak dan menghasilkan tekstur yang lembut dan boleh dipotong dengan cantik.
Bila adunan tepung nampak berkilat dan meletup2 tutup api. Kacau cepat2 dan tuangkan dalam bekas.
Dah sejuk, boleh potong atau keluarkan dari bekas2 kecil, masukkan dalam mangkuk. Tuangkan sedikit kuah gula merah dan sedia untuk dinikmati.
Cara buat kuah gula merah
Gula merah/nisan/melaka
Air
Kacau sehingga larut. Setelah mendidih tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Jika dirasakan terlalu manis boleh tambah air ikut kesesuaian.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment