ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, March 15, 2019
Kuih kura- kura aka kuih angku/angkoo
Kuih kura-kura aka kueh angkoo.....adunan purple terhasil dari kombinasi tepung pulut+santan+keledek ungu serta sedikit garam.....intinya pula kacang hijau yg dimasak dengan gula, santan pekat dan mentega dimasak hingga jadi pes...kuih nyonya yang sedap ya amat...
Kuih ni saya jadikan buah tangan untuk yasinan di rumah jiran. Selain menggunakan keledek ungu, labu dan keledek oren boleh juga digunakan untuk menghasilkan kuih yang berwarna oren.
Acuan angku ni boleh didapati di bakeri....saya beli dah lebih 5 tahun yang lalu....asyik terencat nak buat....akhirnya terhasil jua petang ahad lepas.
Kuih kura- kura aka kuih angku
Keledek - kukus atau rebus hingga empuk - lenyek
Tepung pulut
Santan pekat
Sedikit garam
Keledek lenyek + tepung pulut secukupnya + garam. Tuang santan sedikit demi dan uli hingga jadi doh.
Resepi inti kacang hijau
1 cawan kacang hijau (rendam 3 jam atau lebih - sesekali ganti air - kalau rendam kacang ni cepat empuk...jimat gas) - ikutkan kulit kacang tu dibuang untuk dapat inti yang warna cerah tapi saya malas nak buang kulitnya jadi inti saya gelap la sikit.
1 cawan santan pekat
1 sb mentega
Gula putih secukup rasa dan sedikit garam
Air utk merebus
Rebus kacang hingga empuk. Air jgn banyak sangat dalam 3 cawan. Sesekali kacau. Masukkan santan, gula dan garam. Kacau dan pastikan gula hancur dan inti pekat dan agak kering. Masukkan mentega dan kacau rata. Sejukkan dan sedia digunakan. Kalau buat banyak boleh simpan dalam freezer.
Daun pisang secukupnya
Minyak untuk disapu pada daun pisang supaya kuih tak melekat.
Ambil doh, leperkan dan isi inti yang dikepal tadi.
Tutup doh dan bentukkan bulat.
Masukkan acuan dan padat2kan untuk mendapatkan corak kura2.
Alas doh yg telah dibentuk dengan daun pisang yang telah di sapu dengan minyak masak. Susun di dalam pengukus. Kukus selama lebih kurang 7 minit. Kalau kukus terlalu lama kuih akan lembik dan meleper.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment