Kuih traditional kita malam ni....kuih peria.....dalamnya inti kacang lebihan inti kuih angku....siap sarapan esok pagi...
Selain inti kacang, kuih ini boleh juga diletakkan inti kelapa....terpulang citarasa....tapi lebih authentic kalau letak inti kacang.
Kuih peria @ ZLC
300 gm tepung pulut + 1/2 cawan tepung gandum
250 ml/1 cawan santan pandan pekat (kalau guna kelapa parut - boleh kisar kelapa parut dan beberapa helai daun pandan untuk mendapatkan aroma kuih yg lebih harum dan pewarna alami)
Air secukupnya
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Bahan lain
Minyak masak
Inti kelapa atau kacang hijau
Daun pisang
Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam ke dalam santan dan kacau rata. Tuangkan santan pandan dan air ke dalam mangkuk tepung sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh lembut.
Resepi inti kacang hijau
1 cawan kacang hijau (rendam 3 jam atau lebih - sesekali ganti air - kalau rendam kacang ni cepat empuk...jimat gas)
1 keping gula nise
1 cawan santan pekat
1 sb mentega
Gula putih secukup rasa dan sedikit garam
Air utk merebus
Rebus kacang hingga empuk. Air jgn banyak sangat dalam 3 cawan. Sesekali kacau. Masukkan santan, gula dan garam. Kacau dan pastikan gula hancur dan inti pekat dan agak kering. Sejukkan dan sedia digunakan. Kalau buat banyak boleh simpan dalam freezer.
Daun pisang secukupnya. Dan minyak untuk disapu pada daun pisang supaya kuih tak melekat.
Ambil doh sebesar bola golf, leperkan dan isi inti yang dikepal tadi.
Tutup doh dan bentukkan membujur.
Masukkan ke dalam plastik untuk mendapatkan corak peria dan simpul dikedua2 hujung. atau nak mudah gunakan lidi dan tekan2 atas doh yang dah dibujurkan.
Alas doh yg telah dibentuk dengan daun pisang yang telah di sapu dengan minyak masak. Susun di dalam pengukus. Kukus selama lebih kurang 7 minit. kalau kukus terlalu lama kuih akan meleper dan lembik.
No comments:
Post a Comment