Friday, March 15, 2019

Kuih lesung batu/cercemik/lempeng lekuk

Image may contain: dessert and food

Kuih lesung batu/cercemik/lempeng lekuk.....macam2 nama diberi pada kuih traditional yang hampir pupus ni......mungkin tak ramai yang mengenali mahupun menikmatinya....jom buat....jgn sampai ditelan zaman.....

Image may contain: dessert and food

KUIH LESUNG BATU

Bahan-Bahannya:

1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air daun pandan bercampur sedikit garam
1 cawan santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang

Image may contain: food

Cara-caranya:

Didihkan air untuk mengukus.Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang. Kalau tak ada daun pisang oleskan minyak pada loyang tu jer.

Masukkan air pandan bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.

Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk.

Susun di atas daun pisang di dalam loyang atau dioles dengan sedikit minyak.

Ulang langkah di atas hingga habis. Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.

Image may contain: food

Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut. Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang.

Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.

Image may contain: food

Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)

Hidangkan.

No photo description available.


Image may contain: food



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...