ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, March 15, 2019
Kek Pandan Gula Melaka
Kek pandan gula melaka
Sesekali layan permintaan anak tekak sendiri.....
Kek pandan.gula melaka @ ZLC
Bahan-bahan
250 gm mentega
5 biji telur gred A
2 ½ cwn tepung gandum ayak sekali dgn 3 sudu kecil baking powder
1 1/2 cwn gula halus
1/2 cawan segar/cair kisar dengan 8 helai daun pandan - perahkan
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*sedikit pewarna hijau jika suka
Cara-cara
Pukul mentega dan gula smpai kembang
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu....…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit dan adun sebati.
Griskan loyang dan tabur sikit tepung dan ratakan. Tuang adunan ratakan dlm loyang saiz 9 atau 10 inci.
Bakar lebih kurang 45min di dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit lebih awal pada 170 Degree atau ikut oven masing2. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihias dengan krim dan air gula melaka.
Untuk krim (gandakan kalau nak salut penuh kek)
50 gm cream cheese
25 gm melaka (parut atau hiris hancur)
1 cawan non dairy whipping cream
Putar cream cheese dengan parutan gula melaka hingga gebu. Masukkan whipping cream dan putar hingga kental. Masukkan dalam piping bag yang telah letakkan nozel pilihan. Hias kek ikut citarasa.
Air gula melaka
Masak gula melaka dengan daun pandan hingga gula cair sepenuhnya. Renihkan hingga gula agak pekat dan tuangkan ke atas krim.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment