
Terlebih rajin semalam.....teringinnya dah lama.
Bubur candil labu kuning
Labu - kukus hingga empuk - lenyek
Tepung pulut
Sedikit pewarna hijau atau air pandan
Santan pekat
Daun pandan
Gula dan garam secukup rasa.

Untuk tangkai labu
Tepung pulut (dalam 2 sudu besar) + sedikit pewarna hijau dan air - satukan dan uli hingga jadi doh.
Untuk buah labu
Labu lenyek + tepung pulut secukupnya - satukan dan uli hingga jadi doh.
Ambil doh labu. Bulatkan sebesar guli. Ambil lidi dan tekan kat doh tu bentukkan macam labu. Lubangkan skit kat atasnya. Ambil sedikit doh hijau. Cucukkan kat lubang tu....
Buat sampai habis. Susun buah atas talam yg di gris dengan sedikit minyak.
Dalam periuk masukkan santan, daun pandan, gula dan garam secukup rasa, panaskan. Sementara itu, dalam periuk lain, panaskan air dan rebus candil labu hingga terapung. Toskan dan terus masukkan dalam kuah santan. Masak hingga santan mendidih. Siap.

No comments:
Post a Comment