Bubur candil keledek ungu.....anak2 suka bubur candil jadi lebihan doh angku tadi saya buatkan sedikit bubur candil berbentuk buah manggis.
Bubur candil keledek ungu
Keledek ungu - kukus atau rebus hingga empuk - lenyek
Tepung pulut
Sedikit pewarna hijau atau air pandan
Santan pekat
Daun pandan
Gula dan garam secukup rasa.
Untuk tangkai dan tampuk
Tepung pulut (dalam 2 sudu besar) + sedikit pewarna hijau dan air - satukan dan uli hingga jadi doh.
Untuk buah manggis
Keledek ungu lenyek + tepung pulut secukupnya - satukan dan uli hingga jadi doh.
Ambil doh manggis. Bulatkan sebesar guli. Ambil doh hijau dan bentukkan tampuknya. Lubangkan skit kat tengah2 tampuknya. Ambil lagi sedikit doh hijau. Cucukkan kat lubang tu....
Buat sampai habis. Susun buah atas talam yg di gris dengan sedikit minyak.
Dalam periuk masukkan santan, daun pandan, gula dan garam secukup rasa, panaskan. Sementara itu, dalam periuk lain, panaskan air dan rebus candil hingga terapung. Toskan dan terus masukkan dalam kuah santan. Masak hingga santan mendidih. Siap.
No comments:
Post a Comment