ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, December 18, 2017
Sup Cendawan
Sup cendawan permintaan khas encik suami untuk jamuan perpisahan member opis dia yg nak pencen. Member tu memnag peminat sup cendawan saya. Selalu gak dia oder especially bulan puasa.
Kali ni saya buat versi yang sedikit berbeza. Saya lebihkan perisa lada hitamnya. Pedas2 sikit gitu.
Alhamdulillah....suka pulak diorg....
Sup cendawan berkrim ZLC
bahan
3 sb mentega + 1/4 cawan minyak zaiton
3 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
1 labu bawang putih (cincang)
3 paket cendawan shitake (hiris)
2 paket cendawan butang (hiris)
6 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
1 liter susu segar
3 tin susu cair
3 cawan tepung gandum
air secukupnya
garam secukup rasa
Panaskan minyak dan mentega. Tumis bawang2 dan lada hitam hingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Tumis hingga sedikit keperangan.
Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan susu dan tambah air jika perlu. (Tambah tepung gandum yg dibancuh dengan air jika sup agak cair - adjust kepekatan yang diingini).
Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment