Masakan temgahari terakhir 2017. Nasi ayam kepci style. Kemain suka anak2. Habis seko lebih aysm goreng kepci ummi diorg perabihkan....pastu leh tanya ada lagi ke tak...
Nampak mengancamkan.......hahahha...rasnayapun mengancam. Jom la gpreng sendiri ikut resepi di bawah ni. Resepi ni saya oleh dari sumber Amalina izzah.
Resipi Ayam kepci Homemade
Ni resipi untuk seekor ayam
Bahan perapan
4 sudu besar serbuk cili
20 ulas bawang putih di tumbuk
2 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu kecil garam
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 sudu besar serbuk kari ayam
2 sudu besar jus lemon (rahsia ayam juicy di dalam rangup di luar).
Gaul rata bahan perap dan biar selama 30 minit
Bahan tepung
4 cawan tepung gandum
4 cawan tepung jagung
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil soda bikarbonat
Lepas dah 30 minit, bancuh 1 cawan adunan tepung dengan air secukupnya. Tuangkan dalam perapan ayam. Gaul rata.
Ambik ayam gaulkan dengan baki bahan tepung dan goreng dalam kuali. Pastikan minyak betul2 panas baru masukkan ayam yg dah salut tepung tu. Biar ayam tenggelam dalam minyak panas tu. Bile dah masak, boleh hidang dan makan panas2 dengan sos.
Resepi nasi ayam
Untuk nasi
5 cawan beras (saya guna basmathi - sukatan air ikut jenis beras)
7 cawan air rebusan ayam
Garam secukup rasa
Sedikit Serbuk kunyit
Tanak nasi macam biasa. Biarkan nasi masak sepenuhnya. Biarkan nasi selama lima minit selepas masak sebelum di kareh rata). Masukkan bahan tumis di bawah dan kareh rata.
Tumis
1 batang kulit kayu
sekuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
10 ulas bawang merah - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
5 sb minyak masak
2 sb minyak sapi
Tumis hingga naik bau dan bawang perang. Tuang dalam nasi yg telah masak sepenuhnya dan kareh rata.
Resepi nasi ayam
untuk sambal
*5 biji cili kering (rebus atau rendam hingga lembut) - campur cili padi utk rasa yang lebih pedas
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
6 sb kicap
Kisar * hingga lumat. Satukkan semua bahan di dalam kuali dan masak hingga pekat dengan api kecil.
Resepi nasi ayam
Untuk sup
Saya guna kaki dan tengkuk ayam dan air celuran ayam tadi.
1 batang lobak merah dihiris nipis
1 batang serai
Tuangkan bahan tumis dan perisakan dengan garam secukup rasa. Kemudian tabur daun sup dan daun bawang semasa menghidang.
Tumis
1 batang kulit kayu
sekuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
10 ulas bawang merah - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
2 sb minyak masak
Tumis hingga naik bau dan bawang perang.
Pelengkap rasa
Garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment