Kroket (croquette) Tauhu....dua hari lepas tengok @foodiebyme masak n post kat IG dia, tetiba teringat2 rasanya lalu kat tekak...last buat 2016....tapi ada keju dan cendawan.
Campurannya boleh dipelbagaikan ikut citarasa. Letak udang....cheese....lobak merah...ikut la..... Selain tauhu, nak buat kroket kentang pun boleh.
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
5 keping tauhu biasa
1 pack tauhu lembut (pack 4 segi)
2 keping dada ayam (boleh ganti dengan isi udang)
1 sk serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
3 biji telur
(Boleh masukkan parutan keju cheddar jika suka)
Kisar semua bahan hingga hancur. Dan gaulkan dengan bahan ** di bawah.
**3 biji cili padi merah - hiris halus
**1 pokok daun bawah - hiris kecil
***Bahan celupan untuk menggoreng***
2 biji telur dikocok dengan sedikit garam dan serbuk cili kalau suka.
Sediakan loyang atau acuan lompang yg dioles dengan sedikit minyak. Tuang bahan di atas. Kukus selama 10 - 15 minit. Kalau buat dalam loyang, sejukkan sebelum potong kiub 4 segi (saiz ikut citarasa). Kalau guna acuan lompang keluarkan dari acuan. Celup dalam adunan telur dan goreng keperangan dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment