Hari ni kerja-kerja menyetelkan draft blog dilakukan secara sambilan. Banyak juga rupanya post yang belum dipublish. Kekadang tu bukannya apa....malas.....penyumbang utamanya line tenet yang selalu slow macam siput.Terbantut usaha nak upload gambar dan publish post...kekadang berkali2 try masih dok pusing2 tak leh nak kemana.... tu yang sudahnya dok kat draft sampai lupa. Ni maskan bila pun tak ingat.
Asam pedas abg sado JJ
750 gm ikan
1 senduk (cili kering yg dah dikisar)
* 6 ulas Bawang Putih
*2 biji bwang besar
*1 inci Halia
*1 inci/ketul kunyit hidup
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi atau terung panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4 (optional)
1 liter air
Air Asam Jawa pekat dalam 1/4 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa
----
Kisar *. Tumis cili hingga pecah minyak. Masukkan bahan yang kisar dan kacau hingga naik bau. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak).
Masukkan air asam dan air.
Masukkan ikan dan bunga kantan, bendi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan daun kesum biarkan lebih kurang 2 minit. Tutup api.....siap untuk dimakan.
Sambal Tumis Tempoyak
Bahan bahan:
2 genggam ikan bilis- dibersihkan
2 batang serai - dititik
2 labu bawang besar
1 senduk tempoyak
Sedikit minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
8 -10 tangkai cili kering
Sedikit cili padi - iku pedas disukai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup - boleh guna serbuk kunyit
Cara cara:
Gorengkan seketika ikan bilis. Masukkan bahan kisar dan serai. Tumis hingga wangi dan garing. Masukkan tempoyak, kacau sebati.
Tambah sedikit air dan kacau hingga pekat. akhir sekali, perasa garam dan gula, kacau sebati.
Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment