ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, December 28, 2017
Ikan Kukus
Ikan kukus abam sayam....masakan hubby kat kampung aritu. Kali ni buat tak pedas sebab MIL tak tahan pedas....cili padi tu letak sebiji2 tak hiris. Saya takleh nak makan sebab rasa macam hanyir ikan kalau tak pedas...hehehhe. Bila buat pedas2 dengan limau lebih skit baru boleh lalu kat tekak. Kalau mcam ni untuk MIL sesuai la.....
Ikan senangin kukus @ ZLC
Ikan sederhana (entah apa nama ikan tu....orang pasar tu kata sedap kukus)
6 biji Cili padi dihiris (boleh tambah kalau nak lebih pedas)
3 inci Halia dihiris
5 sb Sos tiram
10 biji Perahan limau kasturi (kali ni guna 1 1/2 biji lemon)
3 sb sos tiram
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai dihiris
sayuran pilihan - tomato, karot, kobis bunga, cendawan tiram, daun ketumbar jika suka
Satukan semua bahan, kecuali bunga kobis, cendawan dan daun ketumbar dan kukus selama 20 - 25 minit. Buka pengukus, masukkan bahan2 lain dan sambung kukus selama 5 minit. Tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment