ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, December 28, 2017
Kek Span Pandan Cheese Leleh
Tak jemu2 lagi mencuba hingga dapat hasil yang terbaik. Kali ni pun masih sama dengan yang sebelumnya. masih lagi sedikit mengecut di bahagian atas. Pinggang takde tapi pemukaan atasnya mengecut. Hasilnya masih gebu. Kali ni buat pandan flavour tapi anak2 kata lebih suka yang vanilla flavour jer.
Takpe....jangan mengalah....nanti bebila nak cuba lagi.
Kek Span
Bahan2...
5 biji telur
1 ½ cwn superfine flour
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil baking powder
1 cwn gula halus
80 ml susu segar
80 ml minyak masak jagung
1 sk esen vanilla
1 sk pes pandan
Cara2nya...
- masukkan semua bhn di atas KECUALI minyak masak di dalam bowl mixer dan pukul hingga kembang gebu.. Anggaran 8 ke 10 minit ikut mixer masing-masing...
- bila dah elok kembang gebu.. masukkan minyak dan kaup balik shj...
- corakkn selang seli spi abih yee...
- masukkan ke dlm loyang 9" yg telah digris dan bakar 175c selama 30-40minit @ sehingga masak ikut oven masing2.. Guna api atas bawah...
- terbalikkan ke atas redai/alas kek dan terbalikkan semula dgn cepat atas alas kek.
* Saya pukul telur, gula, ovalette dan esen vanilla hingga kembang dlu.. Pastu barulah masukkan susu dan tepung... Last skali masukkan minyak dan kaup balikkan spi rata sekadar 3-4 kali kaup balik sahaja. Dan bolehlah di bakar...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment