Sup untuk orang demam yang tak kebah- kebah. Ikut petua orang dulu2, makan sup ketam ni bagus. Kalau pesakit yang kurang darah pun bagus.
Saya kalau masak untuk orang tak sihat sup ni saya tak tumis...tak guna minyak langsung dalam masakan ni. Memang menu sihat habis lah ni....tambah2 kalau ada cendawan busut...dapnya....
Sup Ketam
http://zulfadreamland.blogspot.my
*4 ekor ketam - potong 2
*1 biji bawang besar - hiris nipis
*3 ulas bawang putih - ketuk
*2 inci halia
*2 liter air
*Sesikit serbuk ada sulah/hitam
**Garam secukup rasa
***Hirisan daun sup dan daun bawang
Sayuran pilihan
*Lobak merah
**Bunga kobis
*Tomato
**Celery
Satukan *. Masak hingga mendidih dan etam berubah warna. Masukkan **. Masak hinga sayuran empuk. Akhir sekali masukkan ***. Kacau seketika dan tutup api.
No comments:
Post a Comment