ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, May 29, 2017
Iftar 3 ramadhan : Kari Ikan
Hari ni anak2 request ayam korea. Tapi sebab semalam dah masak ayam, saya bagi alasan tak sempat nak masak sebab hari ni kerja...mula masak lambat.....hhehehe. Pada hal jemu kot hari2 pandang ayam.
Kari Ikan
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
1/2 kg ikan
2 sb rempah kari (saya guna rempah basah) (kalau guna rempah serbuk, campurkan drngan air asam utk jadikan paste
4 tangkai daun kari)
4 cawan santan
1/4 cawan asam jawa
*12 biji bawang besar
*8 ulas bawang putih
*2 inci halia
Garam secukup rasa
Bendi secukupnya
1 sk halba campuran (ikan)
Minyak untuk menumis
Cara2nya
Tumbuk lumat *. Tumis * dan halba campuran hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Masukkan santan dan bendi. Masakkan hingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan. Biarkan hingga ikan masak. (Jangan lama sangat, anggaran 5 - 7 minit jer). Perisakan dengan garam dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment