ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, May 27, 2017
Moreh 1 : Bubur candil aka biji nangka
Pembuka tirai moreh 1 ramadhan 2017. Bubur candil atau biji nangka. Menu simple2 ajer. Hari ni hari pertama puasa rasa penat sangat.
Separuh hari keluar mencari keperluan dapur. Walaupun tak habis membeli sebab dah tak larat....dan kesian kat anak2 yang ikut ke kedai......sampaikan sikecil terlelap dalam troli.
Bubur Candil aka butir nangka
http://zulfadreamland.blogspot.my
Bahan2nya
Bahan A
1/2 paket tepung pulut
air secukupnya
Sedikit garam
pewarna pilihan jika mahu
Bahan B
5 cawan santan
1/4 cawan sagu
gula melaka secukup rasa
daun pandan disimpul
sedikit garam
Bancuh tepung + garam dengan air yg dimasukkan sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
Panaskan air di dalam periuk. Ambil sedikit doh dah bentukkan ikut citarasa.
masukkan ke dalam air mendidih dan masak hingga doh timbul.
angkat doh dengan penapis dan madukkan ke dalam periuk lain yg akan digunakan untuk memasak bubur.
Masukkan santan, sagu, daun pandan, gula melaka dan garam secukup rasa. Masak hingga sagu jernih....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment