Kuih ni saya sediakan sambil2 temankan chef cilik buat buah melaka. Sambil pantau....yer la...budak2 kat dapur ni kena juga dipantau orang dewasa....2 jenis kuih hidangan sarapan pagi bertemakan hijau beraroma daun pandan...sedap...berkhasiat..
KUIH KASWI PANDAN
Zulfaza Loves cooking
2 cawan air pandan ~ ambil 10 helai daun pandan potong kecil masuk didalam blender, tambahkan 2 cawan air dan kisar halus. Kemudian di tapis
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
2/3 cawan gula pasir
1 sudu kecil air kapur makanan
secubit garam ~ gaul bersama kelapa parut
1/2 biji kelapa parut ~ putih sahaja
Satukan semua bahan kecuali kelapa dan kacau sebati. Kemudian tapis adunan supaya adunan rata.
Tuangkan di dalam loyang 8 inci atau boleh juga tuangkan ke dalam acuan kecil yang telah di oleskan minyak.
Kukus di dalam kukusan yang telah mendidih airnya. Balut tutup kukusan dengan kain supaya air dari tutup kukusan tidak menitis di atas kuih
Kukus selama 30 ~ 40 minit jika menggunakan loyang atau 20 minit jika menggunakan acuan kecil.
Setelah masak sejukkan kuih hingga benar-benar sejuk sebelum di potong dengan pisau plastik yang telah di oleskan sedikit minyak. Hidangkan bersama kelapa putih yang telah di gaulkan dengan sedikit garam.
*Jika semasa mengangkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit.
No comments:
Post a Comment