ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, April 14, 2017
Cendawan Goreng Rangup
Request dari anak dara. Lama katanya ummi dah buat cendawan goreng. Bila hidang, dia boleh makan cendawan ni dengan nasi kosong je. Selain dijadikan sayuran, kalau hidangkan sebagai minum petang pun sedap, sebagai snek berkhasiat.
Resepi cendawan goreng @ ZLC
1 kilo cendawan
1/2 kilo tepung gandum
Nak sedap campur tepung jagung
Nisbah 1 bahagian tepung jagung : 3 bahagian tepung gandum
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili
Gaul rata
Kisar:
1 labu Bawang putih
1 sb Serbuk lada putih/hitam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
200 ml air
Cara2nya
Campuran bahan blender dengan cendawan. Jika cemdawan sikit, Masukkan campuran cecair tu sikit2. Ramas2 cendawan sampai cendawan tu sebati.
Jgn terlebih adunan cecair tu. Bila dah sebati baru tuang tepung dan kirai2 je cendawan tu. Semasa menggoreng..gunakan minyak byk dan gorengan jgn dikacau. Biarkan sehingga ia garing dan kacau sekejap sebelum diangkat. Api jgn terlalu marak, sederhana saja.Angkat dan toskan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment