ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, December 9, 2016
Ikan Siakap Kukus Abang Sado
Hari ni pun hubby masakkan untuk MIL. Bila hubby tanya nak masakkan apa, saya cadangkan ikan kukus. Semalam ada beli ikan siakap. Memandangkan MIL tak boleh makan pedas, ikan kukus ni tak letak cili padi.
Ikan Siakap Kukus Abang Sado
2 ekor ikan siakap saiz sederhana
10 biji Cili padi dihiris (kali ni tak letak sebab huby masak utk MIL yg takble makan pedas)
3 inci Halia (tumbuk lumat)
5 sb Sos tiram
1 biji perahan lemon
garam dan gula secukup rasa
4 batang serai dihiris
Hirisan daun ketumbar
Boleh tambah karot, brokoli, kobis bunga cendawan, tomato jika suka
Kelarkan ikan dan lumurkan dengan halia. Masukkan ikan ke dalam loyang. Taburkan serai dan cili padi.
Dalam mangkuk, satukan sos tiram, perahan lemon, garam dan gula. Gaul rata. Siramkan ke atas ikan tadi. Masukkan bunga kobis dan karot.
Kukus selama 15 minit.
Masukkan tomato dan brokoli serta cendawan. Kukus lagi selama 5 minit. Angkat, taburkan hirisan daun ketumbar jika ada dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment