ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, December 3, 2016
Fillet ikan tempura
Menu tengahari ni....isi ikan dory celup tepung tempura homemade...sedap....rangup. Ringkas. Sosnya saya buat simple2 jer....ala2 sambal sabah atau lada cuma kali ni saya masakkan hingga mendidih. Selain tu saya masukkan sedikit tepung jagung dan sos chili thai sebagai pemekat sos.
Makan panas2....rangupppp.
TEPUNG TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung ‘katakuriko’ atau tepung jagung
2 sudu besar air soda (saya guna 1 sk baking powder)
Garam
Sedikit serbuk lada sulah
¾ cawan air sejuk (ais)
CARA MEMBUAT:
Campurkan kesemua bahan dalams ebuah mangkuk.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat ketekalan yang diingini.
Celupkan filet ikan atau sayur-sayuran pilihan dan goreng di dalam minyak panas dan goreng hingga keemasan.
*Sayur yang sesuai dibuat tempura adalah labu, asparagus, keledek, lobak merah dan bendi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment