ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, December 9, 2016
Kuih Cucur Badak
Ni pun bekal untuk ziarah MIL katspital. Bila hangkut anak2 ramai2 ni makanan kena cukup. Lagi pun nanti lepaknya sampai ke petang. Takde la meragam kelaparan.
Satu doh dapat dua jenis kuih harini...cucur badak dan keria. Selain dua ni...doh yang sama boleh buat kuih belotok dan cekmek molek.
Badak Berendam
2 cawan keledek yg telah direbus/kukus dan dilenyek
1 1/4 cawan tepung (boleh kurangkan kepada 1 cawan untuk kuih yg lebih lembut tapi susah sedikit utk dibentuk sbb doh sedikit lembik) :+ 1 sk baking powder
Sedikit garam (kalau guna kaedah kukus, tapi kalau rebus boleh masukkan garam dalam air rebusan)
Sedikit air jika perlu
Satukan semua bahan kecuali air. Uli sebati hingga jadi doh yg lembut. Tambahkan air jika doh keras.
Ambil sedikit doh dan leperkan dan letak sedikit inti kelapa pedas. Tutup doh, bulatkan kemudian tekan supaya jadi sedikit leper. Buat hingga selesai. Goreng dengan api sederhana hingga masak dan keperangan. Angkat dan toskan.
Inti kelapa pedas
1 biji kelapa muda parut
3 sb cili kering kisar (nak lebihkan cili pun boleh)
1 batang serai - hiris
3 sb udang kering
Garam dan gula secukup rasa
4 sb minyak masak
1/2 cawan air
Kisar udang kering dan halia dengan 1/2 cawan air. Satukan semua bahan dan masak inti hingga pecah minyak. Kacau selalu supaya tak hangit.
****inti ni biasanya rasa pedas2 manis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment