Saturday, December 3, 2016

Peria goreng rangup dengan daun kari


Menu kegemaran saya tiap kali pergi makan kat restoran mamak. Bila masak camni hilang rasa pahitnya. Sedap sangat. Sepatutnya peria ni potong bulat2 tak perlu buang bijinya pun....tapi tak sempat nak pesan dah dibelah dan dibuang bijinya....

Takpe la...sedap juga potong macam mana pun...😃😃


TEPUNG TEMPURA

BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung ‘katakuriko’ atau tepung jagung
1 sk serbuk kurma
1 sk serbuk cili
1 sk baking powder
Garam
Sedikit serbuk lada hitam
¾ cawan air sejuk (ais)
1 biji peria potong bulat dan nipis (kali ni pembantu tukang masak silap potong)

CARA MEMBUAT:

Campurkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
Celupkan peria dan daun kari dan goreng di dalam minyak panas hingga keemasan. Angkat dan toskan.


2 comments:

  1. Assalamualaikum, anda atau ahli keluarga ada masalah:

    Bacaan gula tinggi (10 ke atas, belasan, atau 20 ke atas)

    mata rabun atau kaki luka akibat kencing manis

    Sukar kawal gula walaupun dah cuba pelbagai petua dan herba


    Jangan biarkan keadaan semakin serius!

    Kami ada teh herba khusus yang:

    Dihasilkan daripada herba terbaik untuk turunkan gula dengan cepat.

    Selamat, tanpa bahan kimia berbahaya.

    Tidak menyebabkan angin atau sakit urat.

    Membantu luka kering dan sembuh sepenuhnya.

    Melegakan sakit saraf akibat kencing manis.


    Harga hanya seratus lebih untuk sebulan.
    Jangan tunggu sehingga komplikasi lebih serius seperti amputasi. Rawat sekarang untuk kesihatan yang lebih baik.

    Hubungi/WhatsApp:
    Mohd Zuhairi Bin Noordin
    017-468 7570

    Insya-Allah, ikhtiar ini membantu anda.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...