Lama juga tak masak menu nih...sesekali rindu menjelma....jom kita semak resepi.
Sayur perencah tu boleh diperbagaikan. Pilih yg pelbagai warna supaya nampak menarik. Kali ni saya guna kobis ungu sbb stok ada.
Bihun/Mihun/meehon Singapore
1 paket mihun
3 biji telur (kali ni tak letak telur sbb takde stok)
15 ekor Udang atau/dan 5 ekor Sotong (lagi banyak perencah lagi sodap)
10 biji fish/chicken ball (Potong 4)
6 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah Tumbuk lumat
Sawi
Cendawan Tiram
Kobis
4 sb sos tiram
Sedikit lada hitam (kalau tak letak pun tak apa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-----------
Panaskan Minyak.
Pecahkan telur dan buat ala-ala scramble egg. Ketepikan (tak perlu keluarkan dari kuali pun). Tumiskan bawang yang telah ditumbuk hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan lada hitam. Kacau sebati.
Masukkan chicken ball/sotong/udang (masukkan udang last sekali sebab udang tak ble masak lama)
Masukkan mihun yang telah di basuh dan direndam (Tak perlu toskan kalau tak rendam dengan air panas). Masukkan garam secukup rasa. (Garam tak perlu masuk awal sebab kalau dimasukkan bersama ball/udang/sotong/telur, masinnya akan meresap kedalam perencah tadi.
Gaul sehingga mihun lembut dan tak berair supaya tak cepat basi. (kena kacau supaya mihun tak hangus)
Masukkan sayuran dan kacau sehingga sayur masak secukupnya lebih kurang 2-3 minit gitu.
Terus angkat masuk dalam bekas.
Hias la dengan tauhu yang telah digoreng dan dihiris, bawang goreng, daun sup/daun bawang...
Nak makan, masukkan la sambal kicap tu.....
(Tak payah nak masak 2 menu sebab budak2 pun boleh makan sebab tak pedas, sambal asing...Saya jarang masukkan lada hitam kalau sediakan menu ni untuk sarapan tapi kalau sediakan utk orang beso masukkan la skit.)
Sambal Kicap
5 sudu besar kicap pekat
2 biji limau kasturi
15 biji cili api dihiris nipis
5 sb air panas
Sedikit garam
-----------
Campur kicap, air dan garam. Kacau hingga garam hancur. Masukkan cili api. Perahkan limau dan kacau rata.
No comments:
Post a Comment