RESEPI DOH ASAS ROTI
sumber : hanamemories.blogspot.com
Diolah oleh: zulfaza love cooking
Bahan-bahan
500g tepung gandum
1 sk bread improver
1 sk baking powder
50g gula
1 biji telur
50g shortening
1 peket yis mauripan @ 11g
1sk garam
250ml susu segar @ air
**50 gm susu tepung - jika tidak menggunakan susu segar, bancuh susu tpg dgn air
(Water roux - ambil satu sudu besar tepung daripada 500gm tu, masak dengan 100 ml air daripada 250 ml tu. Kacau dengan whisker/sudip hingga memekat. Tutup api.)
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
Bahagikan bulat2 kecil (size bergantung kepada loyang) kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 15-20min atau sehingga masak keperangan.
Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
No comments:
Post a Comment