Malam ni digagahkan juga badan untuk memenuhi permintaan anak2 untuk makan biskut samperit. Keluar jer loyang pertama dari oven, tak sempat nak sejuk dah berebut2 diorg ngap....
Buat satu bancuhan jer, dapat pun tak byk sangat. Bakar pun guna oven comel jer.
Resepi saya guna resepi lama dlm blog archive ni jer....samperit pandan cuma kali ni saya tak letak pes pandan tu sebab buat design lain.
Bahan-bahan
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard
Hiasan : Ceri merah
Cara-cara
Pukul bahan A hingga berkrim.
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan selama 1 jam.
Guna nozzle samperit dahlia dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan.
Potong mengikut saiz di kehendaki.
Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment