Resepi ni mudah. Bahan2nya pun senang nak cari....aritu dah beli ayam bahagian dada tapi dah dimasak untuk benda lain jadi saya guna jer la ayam sekor. Paprika tu saya ganti dengan cayenne pepper..... lain kali baru nak cari paprika....tapi sebenarnya dari segi rasa tak jauh beza pun.....
Resepi ni saya ambil dari sumber Allrecipes.com
Terjemahan saya
Bahan2
6 ketul ayam bahagian dada - buang kulit dan tulang
garam dan lada hitam secukup rasa
1/2 cawan madu
1/2 cawan mustard
1 sk basil kering
1 sk paprika
1/2 sk parsley kering
Cara2
Panaskan oven pada suhu 175C.
Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit mentega.
Dalam mangkuk kecil satukan bahan2 lain dan kacau sebati.
Tuang separuh bahan tadi ke atas ayam dan sapu rata. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dulang daripada oven dan terbalikkan ayam. Tuang 1/2 baki bahan tadi dan ratakan keseluruh permukaan ayam yang telah diterbalikkan. Bakar semula selama 10 - 15 minit atau sehingga jusnya memekat atau ayam betul2 masak.
6 ketul ayam bahagian dada - buang kulit dan tulang
garam dan lada hitam secukup rasa
1/2 cawan madu
1/2 cawan mustard
1 sk basil kering
1 sk paprika
1/2 sk parsley kering
Cara2
Panaskan oven pada suhu 175C.
Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit mentega.
Dalam mangkuk kecil satukan bahan2 lain dan kacau sebati.
Tuang separuh bahan tadi ke atas ayam dan sapu rata. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dulang daripada oven dan terbalikkan ayam. Tuang 1/2 baki bahan tadi dan ratakan keseluruh permukaan ayam yang telah diterbalikkan. Bakar semula selama 10 - 15 minit atau sehingga jusnya memekat atau ayam betul2 masak.
Resepi asal
Ingredients
6 skinless, boneless chicken breast halves
salt and pepper to taste
1/2 cup honey
1/2 cup prepared mustard
1 teaspoon dried basil
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon dried parsley
Directions
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).Sprinkle chicken breasts with salt and pepper to taste, and place in a lightly greased 9x13 inch baking dish. In a small bowl, combine the honey, mustard, basil, paprika, and parsley. Mix well.
Pour 1/2 of this mixture over the chicken, and brush to cover.Bake in the preheated oven for 30 minutes. Turn chicken pieces over and brush with the remaining 1/2 of the honey mustard mixture.
Bake for an additional 10 to 15 minutes, or until chicken is no longer pink and juices run clear. Let cool 10 minutes before serving.
No comments:
Post a Comment