Saturday, January 11, 2014

Kek span coklat lapis blueberry

Terpikat dengan resepi dari blog Secuitrasa ni masa dok google idea untuk kes besday my liltle boy.....bahan sume ada....

Dia punya toppingnya guna:-

500 krimwell gm + 250 gm gula icing - pukul hingga gebu dengan kelajuan tinggi.

Bahan-bahannya:

Bahan A:

4 biji telur ( Uj guna 5 bj telur gred B)
120g gula kastor
1 sudu bsr ovellete
1 sudu bsr original mayonis ( Uj guna 1/2 sudu bsr jus oren sunquick)
1 sudu teh esen vanila ( Uj tambah)

Bahan B: ( Bahan ayak)

80 g tepung gandum ( Uj guna tepung superfine)
20g serbuk koko
20g tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam ( Uj tambah)

Bahan C:

65 gm butter cair (saya ganti dengan 65 gm minyak)

Bahan D:

Utk sapuan ke atas kek sedikit blueberry fruits filling dan krim mentega.*
* blueberry fruits filling bole dibeli dikedai bakery *

 Cara:

1.   Panaskan oven 170 darjah.Sapu loyang dgn sedikit mentega dan tepung ratakan.ketepikan
2.   Putar bhn A dgn kelajuan yg tinggi selama 15 min sehingga gebu, putih , lika dan pekat  seperti adunan kuih bahulu .
3.   Add bhn B ( bahan kering).Putar rata dan sebati selama 3 min.
4.   Add bhn C ( myk mentega).pukul hingga sebati selama 3 min.
5.   Bila dah sebati add dlm loyang dan bakar selama 40 @ sehingga masak.
6.   Bila kek dah masak terlangkupkan diatas redai.
7.   Potong 2 kek dan bolelah disapukan dengan lapisan blueberry fruit filling di atas lapisan tadi kemudian   barulah disapukan dgn krim mentega mengikut kreativiti masing2. 
   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...