Sebelum ni dah pernah buat n dah posted kat blog ni pun....tapi takpe kita kasi lagi sekali resepinya.
Bahan2nya
7 biji telur gred c
100 gm gula
15 ovellete
125 gm tepung gandum di ayak bersama 1 sk serbuk penaik
75 gm minyak masak
2 sb susu segar
1 st esen vanila
-----
Pukul telur hingga kembang dgn kelajuan tinggi.
Masukkan ovellete dan pukul lagi sampai gebu.
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masukkan susu segar dan esen.
Masukkan tepung yg telah di ayak dengan serbuk penaik dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan minyak masak.
Bakar pada suhu 160 celcius. Saya bakar 15 minit sahaja sebab saya buat nipis2 (3 x bakar).
Utk hiasan.
Parutan coklat putih secukupnya. Utk mendapat hasil parutan yg camtik, simpan coklat di dalam peti ais beku selama 5 minit.
Utk salutan kek
250 g cream cheese
100 g mentega
100 g gula ising
1 sb perahan lemon/ sunquick
100 g whipping cream
------
Pukul cheese dan mentega hingga gebu.
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masukkan whipping cream dan perisa dan pukul hingga sebati.
No comments:
Post a Comment