Bila masak kari udang galah ni, teringat kat arwah kakak yg feberet dia masakan nih.....rindu kat mskan dia....moga Allah tempatkan dia dikalangan hambanya yg beriman....
Resepinya cam ni tau...
Bahan2
1 kg udang galah
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama).
Sedap dimakan dgn sambal tempoyak dan ulam, telur masin. Minum plak air limau asam boi....fuhhhh...berpeluh, ni yg mak mentua tegur pun tak sahut...hehehe..
No comments:
Post a Comment