Bahan2
*Resepi ini adalah untuk 2 hidangan
1 cawan Dark coklat (cincang)
6 sudu besar Mentega
2 biji Telur
3 sudu besar Gula halus
3 sudu besar Tepung kek (tepung gandum + 1/2 sk baking powder)
1 sudu besar Serbuk koko
secubit garam
Cara2
Panaskan oven 160 darjah celcius
Cairkan coklat dan mentega menggunakan kaedah double boil.
Setelah cairkan, masukkan serbuk koko, gaul sebati dan ketepikan.
Pukul telur dan gula selama 3 minit, dan masukkan ke dalam adunan coklat tadi.
Masukkan tepung dan garam.
Gaul sebati.
Tuang adunan tersebut ke dalam bekas ramekin yang telah di gris dengan mentega dan gula halus.
Masukkan adunan yang telah dituang dalam acuan ke dalam freezer selama 5 minit.
Keluarkan dan masukkan bakar selama 11 minit.
*Pastikan adunan tidak dibakar lebih dari 15 minit.
Setelah masak, keluarkan adunan dan biarkan di luar selama 3 minit.
Keluarkan dari bekas ramekin dan hidang. *Kek ini sesuai dihidangkan semasa panas.
No comments:
Post a Comment