Basnyat @ ZLC
Bahan2
1 ekor ayam (saya guna ayam kampung)
1 gelas santan pekat + (3 - 4 gelas santan cair) daripada sebiji kelapa
* 8 ulas bwg merah (saya guna bwg ros)
* 8 ulas bwg putih
* 3 ketul ubi cekur/kencur ( saya guna 8 - jgn buang kulitnya)
* 10 biji cili masak ( saya guna 4 biji cili masak + 20 biji cili api)
* 1 inci kunyit hidup
* 1 sb serbuk belacan ( belacan yg dah di bakar/sangan, saya jadikan serbuk dan simpan dlm botol n simpan dlm peti ais)
*1 sb serbuk kari (saya guna kari ayam adabi)
3 helai daun limau purut ( saya guna 5 helai)
1 st asam jawa
5 biji kentang di potong sederhana
Garam dan gula secukup rasa
Cara2nya....
Kisar semua bahan * hingga lumat. Air jgn byk sangat, agak2 bahan sume ble lumat.
Tumis hingga naik bau dan naik/pecah minyak.
Tuangkan santan cair (tinggalkan 1 gelas).
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Didihkan dan renih selama 10-20 minit.
Masukkan kentang dan bila kentang dah empuk masukkan daun limau purut.
Gunakan pati santan utk memerah asam jawa. Masukkan ke dalam periuk.
Renihkan. Santan cair yg ditinggalkan tadi boleh digunakan jika kari terlalu pekat.
Masukkan ayam dan kacau sebati 5 - 10 minit. (Masak lebih lama sekiranya menggunakan ayam kampung). Masukkan sedikit santan lagi jika terlalu kering.
Versi Asal Basnyat
Ingredients
1.
1 chicken
2.
1 coconut (1 glass thick and 3-4 glasses thin)
3.
8 shallots (blend)
4.
8 garlic and 3 ubi chekur (blend)
5.
10 fresh chillies (blend)
6.
1 small piece tumeric and belacan (blend)
7.
1 tblsp. curry
powder and sugar
8.
3 leaves daun limau purut
9.
1 tsp. tamarind
10. Potatoes as required (cut)
Method
Cut chicken into pieces, wash and drain
Fry grounded ingredients and curry powder until
brown
Simmer 5-10 mins. and put santan and sugar
Pour santan (leave 1 glass)
Bring to boil and simmer for 10-20 mins.
Add in potatoes. When cooked, add daun limau purut
Use pati santan to squeeze tamarind and pour in to gravy
Simmer 5-10 mins. and put santan and sugar
Pour santan (leave 1 glass)
Bring to boil and simmer for 10-20 mins.
Add in potatoes. When cooked, add daun limau purut
Use pati santan to squeeze tamarind and pour in to gravy
Allow to simmer, if gravy is too thick, add remaining santan
Add chicken and stir. Add in some santan if too dry.
No comments:
Post a Comment