Monday, December 31, 2012

Apam Nasi aka Apam Salju

Macam2 blog ada resepi ni....dan semuanya sama atau lebih kurang....jadi maknanya memang resepi ni femes sbb hasilnya tak mengecewakan...nasi sejuk tu daripada biar terbuang, lebih baik ejas jadi apam ke, cucur ke, kan tak membazir...

Bahan2nya

2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 tsp yis Mauripan
Saya tambah satu paket eno (biru)

Hiasan : Kelapa parut putih + secubit garam (gaul sebati)

Cara membuatnya:

Kisar nasi bersama air.
Kemudian masuk gula dan kisar hingga sebati.
Dalam bekas lain campur tepung beras, tepung gandum dan yis - gaul rata dan tuang dalam adunan nasi yang telah dikisar tadi.
Gaul rata hingga sebati.
Perap 3-4 jam.
Masukkan eno dan gaul rata.
Sudukan 3/4 penuh dalam acuan yang disukai dan kukus.

Hidang dengan kelapa parut.
Acuan : Lompang atau ikut citarasa -sapu minyak.
Masa Kukus : 15 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...