Tuesday, May 8, 2018

Apam Balik


Sarapan apam balik homemade guna non- stick jer pepagi ni.......nak wat mihun sup lama beno nunggu ayam defrost... Kalau buat sendiri puas hati....jagung lebih...mentega lebih. Suka hati nak letak banyak mana pun...sindri bikin sindri kenyang.

Kome sarapan apa....mesti menu best2 kan....cer kabo sikit.... ker selfie skit kat teman ni......tenghingin pulok nak nengok...ajernyer....


Apam Balik/Apam P Pinang.

Bahan2nya

4 cawan tepung gandum + 1 sb baking powder
2 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula pasir
2 biji telur
1 sk garam
1/4 sudu teh bicarbonate soda
2 cawan susu di campurkan dengan 1 1/2 cawan air suam
Sedikit vanilla essence
Sedikit pewarna kunning telur jika suka

Bahan2 untuk inti nya

1 mangkuk kacang goreng yang sudah di tumbuk halus
1 mangkuk jagung krim
1 mangkuk gula pasir

Cara2nya

Di mangkuk yang besar, letakan tepung, garam & gula. Gaulkan supaya sebati. Kemudian masukkan baking powder dan bicarbonate soda, kacau semua nya rata2, pecah dan masukkan dua biji telur. Pukul semua bahan2nya dengan whizz eletrik atau tangan. Tepungnya jangan terlalu pekat atau cair, letakan essence vanilla & sedikit pewarna kunning. Gaulkan semua nya dan tepikan sebentar. Kemudian sediakan kuali yang rata yang tak melekat. Bila kuali nya sudah panas, letak secukup doh nya di kuali dan rata2kan menjadi bulat.

(Tip - Untuk membuat yang tebal kecilkan api nya, biarkan doh nya masak secukup sebelum meletakan inti nya.)

Bila buih2 kelihatan tunggu hingga ia hampir kering.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...