Tuesday, May 8, 2018

Kuih Seri Bulan atau Kuih Tangkup atau Kuih Apam Perlis ata ukaripap apam pun ada org panggil atau apam puri pun yer.


Kuih Seri Bulan..or dikenali jugak dengan nama Kuih Tangkup or Kuih Apam Perlis.....karipap apam pun ada org panggil....apa pun namanya yg pasti sedap... Kompius kejap....namanya banyak sangat....mana satu nama asal pun tak tau sebab kalau google salah satu nama akan jumpa jer spesis yang ni.....adeh....fenin.


APAM PURI/ SUA/ TOKYO/TANGKUP @ ZLC

Kulitnya

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sk yis
4 sk  gula
2 cawan air pandan
Sedikit garam

Kisar semua bahan dan perap selama lebih kurang 20 - 30 minit sahaja. (resepi asal menggunakan kuantiti yis yang agak banyak iaitu 11 gm yis (1 paket) jadi tempoh masa perapnya cuma 5 - 10 mint sahaja)

Intinya pula

1 cawan tepung gandum
2 sb tepung kastard atau tepung jagung
1 cawan gula
2 cawan susu segar atau santan
2 cawan air pandan (optional - boleh guna air biasa atau guna semua santan atau susu)
Sedikit garam

Penyediaan inti kastard:-)  Satukan semua bahan di dalam kuali/periuk. Kacau sebati. Pasang api dapur dan masak hingga likat likat dan nampak berkilat.  Sentiasa kacau adunan ketika memasak.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...