ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, May 29, 2018
Mee udang sepetang di shah alam
Mee udang sepetang di shah alam.....ganjaran mereka yg mengerjakan solat terawih malam ke 14......😘😘😘😘 #yummyfoodbyzlc
MEE UDANG KUALA SEPETANG
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
Bahan-Bahan1 kg mi kuning
½ kg udang basah - bersaiz sederhana
2 biji kentang ~ kupas kulit, hiris nipis dan goreng kemudian kisar halus (optional)
Bahan Kisar
10 tangkai cili kering, rebus lembut
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan
3 sudu besar udang kering
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1/2 buku gula Melaka @ secukup rasa
4 batang sawi
1 cawan taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tauhu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
Cara Membuatnya.
Panaskan minyak dan gorengkan kentang. Kemudian kisar hingga lumat.
Minyak yang panas tadi gorengkan tahu, angkat dan hiris nipis atau potong dadu.
Panaskan semula minyak goreng tahu tadi, dan tumis bahan kisar seperti bawang merah, bawang putih, belacan, cili dan udang kering. Setelah naik wanginya masukkan sos cili dan sos tomato, garam dan gula melaka. Gaul sebati.
Masukkan air secukupnya. Bila kuah dah mendidih sesuaikan rasa. Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan udang. Biar didih seketika kemudian tutup api.
Celur sayuran tadi sawi, taugeh, mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tauhu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment