ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, January 21, 2018
Udang Tumis Petai
Menu ringkas jer tengahari ni....hasil tangkapan kat pasar tani tadi. Bestnya pegi pasar tani ni macam2 ada...ikan pun not bad....agak fresh dan harga pun ok la jugak. Petai...ermmmm....mahalnya sekarang ni. 5 papan yang kecik2 jer matanya RM10.
Dapatlah sejemput....boleh kaya akak kalau ada 5 - 6 pokok.....10 ekar ker......jual sendiri kat pasar....ermmmm....mokcik kayo...mokcik kayo. Jutawan petai mokcik bila musim...hahahha. verangan itu satu nikmat.
Udang tumis petai ala thai
1 kg udang
5 papan petai
6 helai daun limau purut
2 biji bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
6 sb cili kering kisar
4 sb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak. Tumis 1/2 bawang besar, halia, bawang putih dan daun limau purut hingga naik bau. Masukkan cili dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram. Kacau sebati. Masukkan udang dan tumis hingga udang berubah warna dan melengkung. Masukkan petai dan baki bawang serta garam dan gula secukup rasa. Tumis seketika dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment