ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, January 2, 2018
Sup Tulang
Menu kedua tengahari ni. Sup tulang tumis darat. Makan dengan nasi panas2 , sedap ya amat. Pastu ada telur dadar....sambal belacan...ulam....lengkap dah....hehhehe....simple jer....kenyang Alhamdulillah.
Sup tulang zulfaza
1 kg tulang
200 gm daging
Rebus hingga empuk
Tumis bahan di bawah hingga naik bau dan keperangan dan masukkan dlm periuk sup
2 biji bawang besar dihiris nipis
6 ulas bawang putih hiris nipis
3 inci halia hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
Masukkan dan renihkan hingga kentang dan lobak empuk.
3 biji kentang dibelah 4
1 batang lobak merah potong memanjang
garam secukup rasa
akhir sekali masukkan bahan di bawah dan masakkan selama 2 minit.
Daun sup dan daun bawang - hiris
Hidang bersama sambal kicap jika suka
1/2 labu bawang putih
2 genggam cili padi
1/2 cawan kicap pekat
perahan limau secukup rasa
Panaskan minyak. Masukkan cili dan bawang putih.....tutup kuali. Goreng hingga layu. Tutup api sebelum buka penutup. (Pastikan kuali ditutup ketika menggoreng kerana cili akan meletup.) Kisar bersama 1/2 cawan kicap + jus limau hingga lumat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment