Antara memu lunch minggu ni. Sedap dan mudah disediakan.
Creamy Butter Chicken
Ayam Mentega Berkrim
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam, dipotong kecil
Garam secukup rasa
1 sk lada hitam
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan-bahan: kuah
100 g Mentega
6 ulas Bawang putih, dicincang
5 tangkai Daun kari
10 - 15 biji Cili padi, dihiris halus
200 ml Susu cair
200 ml krim masakan
200 ml Air
Garam dan Gula secukup rasa
2 sudu besar Tepung jagung, dicampur dengan air
Cara menyediakan:
1. Perapkan ayam dengan garam dan lada hotan. Kemudian pecahkan telur dan.gaul rata. Gaulkan semua tepung. Masukkan ayam sedikut2 ke dalam tepung dan gaul sebati.
2. Panaskan minyak masak. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
3. Di dalam kuali, cairkan mentega.
4. Tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga wangi.
5. Masukkan susu, krim dan air.
6. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sebati.
7. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau sehingga pekat.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sekata.
9. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment