ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, January 4, 2018
Pulut Kuning
Menu nasi kembung pagi ni....dengan kari ayam kerisik.....member opis minta tolong buatkan utk sempurnakan niat bila anaknya khatam hafaz juzuk ke 29..... Napa namanya nasi kembung...hahhaha...si kecik bagi nama bila dia jengok ke dapur tengok.....wowww.....nasi kembungggg....tergelak besar ummi ayah dengar...
Hai anak.....apa yg dia nampak dengan mata kasar itulah yg diterjemahkan dengan kata2....
Pulut Kuning
1 kg beras pulut - basuh dan rendam dengan serbuk kunyit selama 3 - 4 jam atau semalaman (kalau guna pulut susu rendam sejam jer)
2 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa) atau lebih ikut lembut pulut
Garam secukup rasa
Kukus beras pulut hingga masak. (Alas loyang dengan daun pisang atau pandan untuk mendapatkan pulut yang harum).
Tuangkan pulut yg dikukus ke dalam besen atau dulang. Arun pulut dengan santan pekat yang telah dimasukkan garam secukup rasa. (Tuang santan sedikit demi sedikit ke atas pulut sambil di kacau rata hingga pulut lembut dan berkilat). Kukus sebentar pulut yang siap di arun supaya tidak cepat basi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment