ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, November 24, 2017
Sirap Bandung Santan
Sirap bandung santan.....korang biasa minum tak? Sedap, saya suka tapi anak2 kureng pulak. Saya guna santan kelapa sawit. Tak lemak sangat macam santan kelapa biasa tu tapi ok lah. Kalau ada cincau merah tu lagi meletops.... Minum dikala panas mentari....perghhhhh.....puas tak terkata, lagi pun guna santan lagi menyihatkan berbanding guna susu cair tu.
Sirap bandung bersantan
Gula
Sirap rose
Daun pandan
Santan
Garam
Ais
Cincau merah/hitam, selasih jika suka
Masak gula, beberapa helai daun pandan dan sirap ros dengan air secukupnya hingga gula hancur.
Satukan santan, garam, air gula sirap secukup rasa. Masukkan ketulan air.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment