ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, November 15, 2017
BISKUT ARAB
Menyempurnakan permintaan luar musim. Berbulan dah menempah tapi baru la dapatnya....kikiki. Sabo jer la. Bila time tak berapa nak rajin mengukis...gini la jadinya.
Kali ni saya guna resepi Chef Hanieliza dengan sedikit olahan. Buat warna asli jer...takde colorful. Moga menepati citarasa mereka berdua.
BISKUT ARAB / CRYSTAL BALL
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
250 gm gula halus
50 gm serbuk badam
250 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau (optional)
Cara :
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak dan warnakan dengan warna yang berlainan setiap satu bahagian. (optional)
3. Cubit sedikit adunan dari setiap warna, cantumkan dan bulatkan.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila telah sejuk, golekkan biskut ke dalam gula halus dan masukkan semula ke dalam paper cup.
6. Simpan dalam balang kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment