ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, November 22, 2017
Apam Kampung Gula Merah
Takdan sejuk. Jadi tak nampak gebu sangat. Baru keluar oven anak dah merengek2 nak makan. Lapar sangat dah katanya. Apam kampung atau apam tepung gandum ni mudah sangat nak dibuat. Kali ni saya malas nak keluarkan kelapa parut, jadi makan gitu jer. Biarlah orang kata tak sempurna makan apam tanpa kelapa tapi hakak tetap suka. hahaha.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
1/2 cawan gula melaka atau gula perang
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan di simpul
Satukan bahan ini dalam periuk dan masak sampai gula larut.
Sejukkan, dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula ni, kalau kurang tambah sikt air jadikan cawan
4 cawan rata tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan air
11 gm yeast
1 cawan air
Satukan tepung dan garam dalam bekas
Buat lubang kat tengah dan tuangkan yis, air, air gula. Gaul rata sampai tidak berbentil. Kalau susah boleh masuk dalam blender, tapi jangan masuk semua.. kena masuk 1/3 sekali blend sebab adunan kental blender susah nak berpusing. Kalau nak guna hand mixer pun boleh. Atau tapis adunan.
Kemudian tutup ( tutup dengan tudung yang tinggi sebab adunan akan naik ) dan perap adunan selama 1 jam hingga ia nak 2 kali ganda
Sediakan loyang 11 inc yang telah di sapukan minyak. Boleh juga guna acuan kecil ikut citarasa.
Tuangkan adunan dalam loyang.
Balut penutup pemgukus supaya air kukusan tak menitis atas apam.
Kukus dengan api besar selama 40 minit atau kurang ikut saiz acuan.
Bila dah masak, tunggu sejuk baru potong
nak mudah potong, sapukan sedikit minyak pada mata pisau.
Hidangkan bersama kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment