ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, July 13, 2017
Roti
Roti burger untuk sarapan pagi. Yg ni versi nak cepat sampai lupa tabur bijan. Pastu rotinya tak bulat sgt sebab bakar dalam satu loyang jer...nak cepat.
Resepi roti asas ZLC
500 gm tepung roti (high protein)
5 gm improver
50 gm gula
5 gm garam
8 gm yis
60 gm mentega
30 gm susu tepung
290 gm air ais
Satukan semua bahan dalam besen kecuali mentega. Uli sebati sebelum tambahkan mentega. Uli hingga elastik. Kalau guna BM ikut arahan dalam manual untuk doh.
Perap hingga 2 kali ganda atau terus bahagi doh dan bentuk dan letak bahan tambahan ikut citarasa. Perap (proof) selama 2 jam atau hingga naik 3 kali ganda lebih kurang.
Saya bakar pada suhu 180 celcius selama 20 minit lebih kurang dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu......suhu dan tempoh bergantung pada oven masing2 juga.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment