ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, July 18, 2017
Kek Lumut
Variasi kek sarawak yg mudah....tak payah nak melapis....i lioke.....tuang....kukus....siap.
KEK LUMUT
ZLC @ zulfadreamland.blogspot.my
BAHAN-BAHANNYA
500 g mentega
1 1/2 cawan gula halus
10 biji telur gred A
3 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
1 cawan horlicks
1 cawan nestum (kisar)
1/2 cawan serbuk badam
2 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (11 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
3. Masukkan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks, serbuk badam dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment