ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, July 9, 2017
Pengat pisang, keladi dan keledek
Cerita ramadhan lalu. Punya lama baru muncul postnya. Alahai.....
Pengat pisang, keladi dan keledek
2 cawan Santan pekat
Gula merah dan gula putih
Garam
1 helai daun pandan
Sedikit sagu ( basuh dan toskan)
1 biji keladi mawar
3 biji keledek oren
1/2 sikat pisang
Kupas kulit dan cuci bersih.
Lepas tu potong kiub sederhana besar dan masukkan dalam periuk berisi air. Rebuskan keladi dan keledek sampai separa empuk dan toskan. Masukkan gula putih, gula merah, garam secukup rasa dan daun pandan. Masukkan santan, pisang dan sagu. Kacau sesekali supaya tak pecah minyak. Masak hingga didih dan sagu jernih serta ubi empuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment